Wat is Neem?

Neem- boom (Azadirachta indica), een wonderboom

WashBar maakt in haar producten gebruik van Neem. In dit blog nemen we je mee in de wereld van de neem boom zodat je begrijpt waarom wij dit ingrediënt zoveel gebruiken. Voor al onze producten geld dat het gaat om de gebalanceerde mix van ingrediënten wat ze zo bijzonder maakt. De verschillende ingrediënten zullen wij in de komende blog- posten uitlichten.

Oorsprong Neem- boom:

Een snelgroeiende wonderboom afkomstig uit India die overal kan groeien. Deze veelzijdige boom staat bekend om zijn helende krachten uit elk deel van de boom. De bladeren, wortels, bloemen, zaden, vruchten en gedroogde takken hebben geneeskrachtige waarde. De neem- boom is meer dan eens uitgeroepen tot een van de meest veelbelovende bomen van de 21ste eeuw door zijn potentieel op geneeskunde en plaagbestrijding.

In India wordt de neem boom als wonder boom gezien en na het lezen van dit blog zal je begrijpen waarom.

De Azadirachta indica, is de officiële benaming van de neem boom en wordt al eeuwen gebruikt door de Indiër voor allerlei doeleinden, in India staat in elk huishouden daarom een fles neem olie.

Neem zaden

Werkzame stoffen:

Van de neem- boom worden de bladeren en de zaadolie gebruikt in onze producten, deze bevatten terpenoïden zoals azadirachtine, de bitterstoffen nimbine, nimbidine, nimbinine en betasitosterol.

Bekende eigenschappen zijn:

 • anti bacterieel
 • anti viraal (werkzaam tegen virussen)
 • anthelminthicum bestrijdt (parasitaire) wormen
 • antipyretisch (koortswerend)
 • Insecticide
 • Pijnstillend
 • anti-inflammatoire (onderdrukt of vermindert ontstekingen)
 • antiseptisch (vernietigt bacteriën, ontsmettingsmiddel)
 • anti-oxidatieve
 • Bloedzuiverend

WashBar gebruikt verschillende delen van de neem- boom in haar producten. De neem- boom onderdelen in onze zepen, shampoo’s, sprays en balsems zorgen voor bestrijden van:

 • ringworm, schurft, luizen, reuma, ontstekingen
 • huidverzorgende behandelingen zoals acne, eczeem, psoriasis en dermatitis
 • voor het bestrijden van ongedierte/insecten*

*In tegenstelling tot veel chemische ongediertebestrijding oplossingen niet giftig voor mens en dier.

Waarom gebruikt WashBar neem in haar producten:

Bestrijding ongedierte:

Neem is een natuurlijk en biologisch (afbreekbaar) bestrijdingsmiddel voor bestrijding van mijten, teken, vlooien, Motten, muggen en spoelwormen. Het is niet giftig en veilig in gebruik voor mens en dier. Dit in tegenstelling tot chemische middelen die vrij verkrijgbaar zijn, EN die worden voorgeschreven door dierenartsen.

Bijkomend voordeel is dat insecten niet resistent worden bij gebruik van neem. Bij andere middelen, zoals bijvoorbeeld Deet moet steeds meer van het middel worden toegepast om de insecten te blijven weren, bij neem is dit dus niet het geval.

Ondersteuning bij (huid) aandoeningen:

Neem is anti schimmel en remt de groei van schimmels zoals ringworm,  Microsporum canis, Trichophyton. Heeft jou huisdier een schimmel, vraag ons gerust naar het beste product om de schimmel op natuurlijke wijze aan te pakken.

Neem is daarnaast antibacterieel, het remt de groei van bacteriën af en geeft goede resultaten bij verschillende huidaandoeningen zoals bijvoorbeeld regenrot bij paarden. Bij bacteriële huidaandoeningen worden vaak antibiotica gegeven, ook hier geld dat de bacteriën resistent (ongevoelig) kunnen worden voor het medicijn. Bij Neem is dit niet het geval, het is daarom een zeer goed alternatief bij bacteriële infecties en zal altijd effect hebben.

Neem heeft ook krachtige anti virale eigenschappen waardoor deze werkzaam is bij herpes, gordelroos en vele andere infecties.

Neem is een ontstekingsremmer, bij huidinfecties worden (oppervlakkige) ontstekingen aangepast door de werking van neem in onze WashBar producten. Daarnaast zal de neem genezing van wonden bevorderen.

Ook in onze 100% natuurlijke vacht- olie, het alternatief voor reguliere vlooien & tekenwering zit neem olie van de neem boom

Patenten op neem:

Amerikaanse bedrijven hebben geprobeerd patent te krijgen op neem en uiteindelijk hebben ze dit ook even verkregen. Dit patent is echter aangevochten door India die hierbij aangaf dat de Azadirachta indica zoals de neem- boom heet al meer dan 2000 jaar als anti-schimmel wordt gebruikt. Het patent is hiermee met succes verworpen waardoor er geen patent op neem bestaat.

Zonder patent is  neem voor de farmaceutische medicijnen fabrikanten niet interessant, er valt niks op te verdienen.

Waarschuwingen neem(boom);

 • Bij uitwendig gebruik kent neem geen bijwerkingen
 • Neem olie wordt ook oraal toegediend bij mensen. Voorzorgsmaatregelen kunnen noodzakelijk zijn. Oraal toedienen van neem olie kan bij kinderen en volwassenen ernstige bijwerkingen geven. Gebruik daarom nooit neem- olie zonder advies in te winnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

De waardering van washbar-benelux.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.7/10 gebaseerd op 250 reviews.