Manuka (Leptospermum scoparium)

manuka struik

De Manuka, of Leptospermum scoparium zoals deze kleine boom of struik officieel heet komt van oorsprong uit New Zeeland en het zuiden van Australië. De Manuka word gemiddeld 2 tot 5 meter hoog en de bloemen zijn meestal wit maar kunnen ook roze van kleur zijn.

De boom is bijzonder rijk aan de stof methylglyoxal welke bekend staat vanwege de uitzonderlijke antiseptische werking. Deze antibacteriële werking was reeds bekend bij de Maori en zij gebruikte deze boom veelvuldig als natuurlijk medicijn. WashBar gebruikt de teeboom- olie van de Manuka in haar producten.  Thomas Cook (Britse zeevaarder en ontdekker van Nieuw Zeeland) gaf deze boom de naam tea tree boom omdat hij de blaadjes gebruikte om een theeachtige drank te zetten.

Oorsprong:

Voor een groot deel van de 20ste eeuw stond de Manuka bekend als vervelend onkruid. De boeren hadden veel problemen met deze plant en toen deze werd geïnfecteerd door een schimmel zagen vele dat als een zegen. Dit ging zover dat zelfs besmette bomen te koop werden aangeboden om de schimmel verder te verspreiden. Gelukkig heeft onderzoek vele goede kanten van de Manuka kenbaar gemaakt waardoor we nu anders tegen de Manuka aankijken.

De robuustheid van de Manuka bijvoorbeeld. In New Zeeland komen veel bosbranden voor, en de Manuka heeft een goede relatie met deze branden. Wanneer de Manuka- zaden worden blootgesteld aan extreme warmte , rook en/of vuur, springen de zaden open en verspreiden deze over de zojuist kaal gebrande grond. In de tijd van de Maori kwamen er veel branden voor omdat de Maori vuur gebruikte om land te ontdoen van begroeiing. De Manuka vierde in deze tijd hoogtijdagen. In tegenstelling tot de Nieuw Zeelanders in het verleden waren de Maori altijd al positief over de Manuka. Het werd gebruikt voor verschillende doeleinden waaronder: voedsel en medicijnen. De geneeskrachtige werking van de schors van de Manuka werd door de Maori ingezet voor pijnstilling, mondwater, diarree, en verlagen van koorts. De bladeren van de Manuka zijn ingezet om balsem van te maken tegen brandwonden.

manuka bloem

Toepassingen:

James Cook en zijn bemanning gebruikten de bladeren van de Manuka om thee van te zetten en bier van te brouwen. De kolonisten uit Europa gaven de manuka daarna de naam Tea Tree, een naam die nog steeds veel gebruikt wordt voor een struik die veel lijkt op de Manuka, de Kanuka struik.

Vandaag de dag kent Manuka nog steeds vele toepassingen. Manukahoning wordt gemaakt van de bloemen van de struik en staat bekend al superfood met hoge anti bacteriële werking. De honing is donkerder van kleur en bevat meer enzymen dan reguliere honing. Het zaagsel van het hout wordt gebruikt als smaakmaker bij het roken van vis en vlees. Het hout van de Manuka is hardhout en kent ook vele toepassingen in meubels, kano’s, gereedschap en in huizen. De etherische oliën dat uit de bladeren wordt gewonnen is een veelgebruikt product en vormt de basis voor vele medische en cosmetische producten.

Waarom gebruikt WashBar Manuka in haar producten:

WashBar gebruik voornamelijk Essentiële Manuka olie in haar producten. Essentiële olie die wordt gewonnen door middel van stoomdestillatie- van afgesnoeide bloemen, bladeren en takken.

De olie heeft antibacteriële, schimmeldodende en ontstekingsremmende eigenschappen. Hierdoor is het een ideaal middel om irritatie en infectie veroorzakende micro-organisme te bestrijden. Hieronder vallen bacteriën die geassocieerd worden met eczeem, Demodex, regenrot, schurft, ringworm en verschillende mijten. Het brengt de evenwicht in de huid- bacteriën, ook bij onze huisdieren. Daarnaast bestrijd Manuka vele insecten, of dood deze.  De Manuka olie is tot 33 keer sterker dan de Tea Tree olie (Melaleuca alternifolia) bij bepaalde stammen van bacteriën. Het is zachter voor de huid en droogt deze minder uit. Dit is onder anderen onderzocht in studies voor gebruik in ziekenhuizen waar het tegen de MRSA (Methicillin-Resistant Staph. Aureus) wordt ingezet en als efficiënt wordt beschouwd tegen bacteriën die tegen normale antibiotica bestand zijn.

Waarschuwing Manuka:

Manuka is niet giftig of irriteren, ook niet voor de slijmvliezen, Het is daardoor een veilig product waarop reacties uiterst zeldzaam zijn. Bij langdurig gebruik is huidirritatie zeldzaam maar mogelijk.

4 reacties op “Manuka (Leptospermum scoparium)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

De waardering van washbar-benelux.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.7/10 gebaseerd op 245 reviews.