Kalkpoten door schurftmijt

kalkbenen blog

Kalkpoten kip

Kalkpoten komen voor bij pluimvee, vooral bij kippen en worden veroorzaakt door de schurftmijt (Cnemidocoptes mutans). Deze mijt is een “spinachtig” beest met 8 poten en met het blote oog meestal niet waarneembaar. De mijt is 0,1 tot 1 mm groot en graaft zich in tussen de schubben van de poten van het pluimvee of ander gevogelte.  De mijt maakt hier kleine gangetjes in de poten van de kip waardoor de schubben open gaan staan en verdikken, er ontstaan dan vuilwitte droge korsten. Deze korsten ontstaan door de ontlasting van de mijt die zich in de schubben heeft genesteld. Onbehandeld zullen kalkpoten verergeren tot de kip niet meer kan lopen, met alle gevolgen van dien. 

De schurftmijt

Voorkomen van deze mijt is het beste maar niet altijd mogelijk. De mijten verplaatsen zich via het strooisel in het hok of de zit stokken van het ene dier naar het andere dier. Ze leven het liefste in een vochtige omgeving. Een schoon en droog onderkomen is de eerste preventie voor deze mijt. Zonder geschikte gastheer kan deze mijt slechts enkele weken overleven.

Hoe herken je kalkpoten kip

Kalkpoten herkennen is essentieel maar lastig, hoe eerder een kalkpoot wordt herkend hoe eenvoudiger deze te behandelen is. Een gezonde kippenpoot is slank en glad. De eerste verschijnselen van een kalkpoot openbaart zich vlak boven de tenen. Er ontstaat een dun, geelachtig droog laagje. Pas daarna zal de poot gaan verdikken. Klakpoten ontstaan altijd op beidde poten.

Kalkpoten kip

Het gedrag van de kip veranderd ook, ze hebben last van de kalkbenen en uiten dat door veelvuldig op hun poten te pikken met de snavel. Zie je een gele substantie of verdikte poten in combinatie met veelvuldig pikken dan weet je dat je kip kalkpoten heeft. Kalkpoten zijn zeer besmettelijk.

Het gevaar van chemicaliën

Kalkpoten worden van oudsher vaak bestreden met chemische middelen. Voor het ontsmetten van het hok wordt vaak halamid gebruikt. Dit middel is effectief maar zeker niet ongevaarlijk. Ook voor het behandelen van de kalkpoten zelf worden chemische middelen ingezet. Hoewel deze vaak effectief zijn is voorzichtigheid geboden. Chemische middelen kennen ook nare bijwerkingen, zo kunnen de eieren een aantal weken niet gegeten worden na behandeling en moet men oppassen met andere dieren en kinderen.

WashBar, een merk uit Nieuw Zeeland heeft een spray ontwikkeld om luizen en mijten bij kippen aan te pakken, volledig natuurlijk & effectief. De WashBar Mighty Mite Poultry Leg Spray is eenvoudig in gebruik en er is geen nadelig effect voor de eieren of andere dieren en kinderen.

De spray is volledig natuurlijk met Neem olie, Arganolie en etherische oliën van cederhout, rozemarijn, citroengras en kanuka, in een zonnebloemoliebasis.

WashBar Migthy leg kip

Natuurlijke behandeling van de kalkpoten kip.

Wanneer je kippen last hebben van kalkpoten dien je altijd te behandelen.

 • Maak het hok goed schoon en desinfecteer deze met een stoomreiniger of Dettol
  • Een leeg hok is na enkele weken infectie vrij
  • Gebruik je zand in de kippenren? Vervang deze dan door vers zand
 • Schaaf de zit- stokken af.
 • De kippen moeten individueel behandeld worden
 • Borstel de poten van de kip goed af, wees wel voorzichtig, aanraking kan pijnlijk zijn voor de kip
 • Spuit nu de poten van de kip in met de WashBar Mighty Mite Poultry Leg Spray
 • Herhaal de behandeling, afhankelijk van de ernst van de infectie. Start met behandelen om de dag, dan om de drie dagen
 • Herhaal het reinigen van het verblijf na een week zodat ook nieuw uitgekomen eitjes van de parasiet worden gedood.

Voorkom her-besmetting

Wanneer een kip kalkpoten heeft dan is de kalkpoot mijt ook aanwezig in het hok en op andere kippen. Behandel daarom altijd het kippenverblijf en alle andere kippen gelijktijdig. Wanneer een kip nog geen uiterlijke vertoning heeft van de mijt dan volstaat het in sprayen van de poten met de Mighty Mite Poultry Leg Spray.

Wanneer je nieuwe kippen of kuikens toevoegt aan de ren, behandel deze dan direct preventief met de Mighty Mite Poultry Leg Spray.

Waarschuwing

Kalkpoten zijn pijnlijk en behandeling dienst dan ook voorzichtig te gebeuren. Een te ruwe behandeling kan de korsten van de kalkpoten doen scheuren waardoor wondjes ontstaan met infectiegevaar. Soms wordt petroleum of benzine aangeraden voor behandeling van kalkpoten, wij adviseren deze niet te gebruiken. Deze middelen zijn zeer agressief en kunnen de poten van de kip schaden.

Wanneer een kip ernstige kalkpoten heeft die met natuurlijke behandeling niet genezen, waarschuw dan altijd een dierenarts.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

De waardering van washbar-benelux.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.7/10 gebaseerd op 245 reviews.