Honden voetzooltjes

Paw Balm Blog

Stel je eens voor dat je elke dag op blote voeten rondloopt!

Want dat is exact wat een hond doet. In dit blog vertellen we je meer over de poten van de hond, meer specifiek de voetzooltjes.

De poten van de hond bestaan uit voetzool kussens met eelt, nagel en haren. De poten van de hond dienen als schokdemper om gewrichten en de botten te beschermen tegen (zware) impact. Een hond sprint, rent en als jou hond lijkt op onze honden dan hebben ze ook af en toe de gekke 5 minuten.

De mens wikkelt zijn voet af tijdens het lopen en gebruikt zo de gehele voet, van hak tot en met teen. De hond gebruikt voornamelijk de voorvoet, je zou kunnen zeggen dat de hond eigenlijk op zijn tenen staat.

De poten van de hond maken het mogelijk om op verschillende soorten ondergrond in verschillende omstandigheden goed te kunnen lopen, bijvoorbeeld een ruwe ondergrond. De voetzooltjes beschermen de diepere onderliggende weefsels tegen beschadigingen.

WashBar ParBalm
WashBar PawBalm hoek

 

Verzorging

De poten van de hond hebben verzorging nodig, we geven hieronder de belangrijkste tips;

 • Houd de nagels kort zodat ze net niet de grond raken bij het lopen. Wanneer u de nagels op de grond hoort tikken is het tijd om de nagels te (laten) knippen.
 • Controleer de poten regelmatig. Tussen de teentjes van de poot kunnen vreemde voorwerpen zich nestelen zoals steentjes, stukjes glas, grasaren etc. Wanneer deze niet tijdig verwijderd worden kunnen ze ontstekingen en ernstige problemen veroorzaken. Verwijder daarom altijd vreemde voorwerpen en gebruik indien nodig een (steriele) pincet. Bij twijfel raadpleeg je altijd een dierenarts.
 • Voorkom uitdroging van de voetzolen. Droge voetzolen veroorzaken kloven en wondjes en deze kunnen zeer pijnlijk zijn voor de hond. Gebruik een speciale poten balsem voor het verzorgen. Producten bedoeld voor mensen (zoals bv vaseline) kunnen de voetzolen zacht maken en raden we om die reden af.
 • Wanneer je met je hond gaat trainen of lange afstanden wilt lopen, bouw dit dan langzaam op. Ongetrainde poten kunnen bij sterke belasting snel beschadigd raken of de voetzooltjes kunnen te snel slijten. Dit risico neemt toe bij trainen op oneffen terrein.
 • Heeft je hond lange vacht, kam en trim dan de haren bij de poten regelmatig zodat er geen klitten ontstaan. Wij adviseren dit direct aan te leren bij een puppy door de poten regelmatig te betasten. Een hond die niet gewend is dat iemand aan zijn poten zit zal dat op latere leeftijd moeilijker toelaten.
 • Zowel de (hete)zomer als de koude winter is extra aandacht nodig voor de poten. Wanneer je een platte hand niet 3 seconden op de stoep of asfalt kan houden is het te heet voor de hond om op te lopen, vermijd in dat geval wandelen op deze ondergrond. Wanneer je hond blaren, rode vlekken of losse huid heeft opgelopen consulteer dan direct een dierenarts. In de winter is ijs, sneeuw en pekel de vijand van de hondenpoot. Spoel, zeker nadat je in pekel hebt gelopen, de poten goed af en droog deze. Wanneer de poten erg vervuild zijn of pekel en sneeuw in de haren blijft zitten kan je de poten wassen met de Washbar zeep, deze zorgt voor extra ontsmetting. Voor extra bescherming in de zomer en winter adviseren wij een speciale potenbalsem die beschermd en heelt.
 • Wondjes en beschadigingen van de poten komt regelmatig voor bij honden. Kleine ondiepe wondjes kan je zelf behandelen door het te ontsmetten en te voorzien van een dun laagje poten balsem. Grotere en diepe wondjes laat je altijd behandelen door de dierenarts.

Lichte voetzooltjes zijn gevoeliger dan donkere. Bij lichtgekleurde honden streden infecties, irritaties en wondjes vaker op.Geef vooral de poten van deze honden extra aandacht.

 

 

 

2 reacties op “Honden voetzooltjes

  • WashBar zegt:

   Dag Jan,
   Dat is voor ons zo niet te beantwoorden helaas, sommige honden vinden het gewoon fijner lopen op zachte ondergrond maar het kan ook zijn dat de hond iets aan de voetzooltjes mankeert. Ik zou dit voor de zekerheid even laten nakijken, maar als er niks vreemds te zien is lijkt het mij gewoon voorkeur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

De waardering van washbar-benelux.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.7/10 gebaseerd op 250 reviews.