Hond drogen na het baden

Hond wassen

Hond drogen na het wassen

Je hebt je hond gewassen en nu is het tijd om te drogen. Maar wat is een goede manier om je hond te drogen? Sommige honden met een dikke of dubbele vacht kunnen vervelende huidaandoeningen ontwikkelen als hun vacht (te) lang vochtig blijft. In dit blog leggen we de voor en nadelen uit van 4 manieren om je hond te drogen na een bad.

Drogen aan de lucht

Een hond met een korte vacht kan je prima aan de lucht laten drogen na een bad of zwempartij. Het grootste nadeel aan deze methode? De hond zal zich willen uitschudden en zijn natte hondenvacht tegen de bank wil afvegen of over je mooie tapijt wil rollen. En hoe lekker de gebruikte shampoo ook ruikt, een natte hond zal altijd een natte hondengeur verspreiden op deze wijze.
De hond naar buiten doen om te drogen lijkt de oplossing, maar ook daar kan je verrast worden door de hond.  Hij zal dan in plaats van op je tapijt willen rollen in het gras of vuile grond waardoor al het was werk teniet wordt gedaan. Het kan nog erger, je witte hond rolt lekker in het pas gemaaide gras en voilla…u hebt een groene hond J

Drogen aan de lucht wordt sowieso niet aangeraden voor honden met een dikke, lange of dubbele vacht, zeker als het buiten ook vochtig is. Vochtige vacht kan gaan broeien en zo ontstaat er een perfecte omgeving voor huidinfecties en andere aandoeningen zoals hotspot.

Drogen met een handdoek

Een veel gebruikte oplossing is het drogen van de hond met een (dikke of extra absorberende) handdoek. De handdoek neemt het overtollige vocht goed op, zeker als men een speciale honden handdoek of sporthanddoek gebruikt. Veel mensen gebruiken handdoeken echter niet op de juiste manier. Krachtig wrijven met de handdoek kan klitten in de vacht veroorzaken, zeker bij langharige honden. Trimmers raden daarom aan met de handdoek de hond droog te deppen. Gebruik de hele handdoek om het overtollige vocht van de vacht op  te deppen met de handdoek. Een gewone handdoek zal, zeker bij dikke vachten onvoldoende water opnemen. In dat geval heeft u waarschijnlijk meerdere handdoeken nodig omdat ze te snel doorweekt worden.

Er bestaan speciale handdoeken om honden te drogen. Deze handdoek zijn vaak dunner dan een normale baddoek en nemen meer water op en hebben in de meeste gevallen 2 zijde. 1 zijde heeft dan ene glad oppervlakte die geen klitten veroorzaakt en de handdoek kan goed droog worden uitgewrongen. Ook drogen deze handdoeken snel waardoor je aan 1 handdoek voldoende hebt om he hond te drogen. In veel sportzaken hebben ze ook speciale sport/sauna handdoeken. Deze handdoeken zijn vergelijkbaar en ook zeer goed te gebruiken.

Drogen met de haardroger

Een haardroger of föhn kan de droogtijd van je huisdier versnellen. Onderstaande tips zijn belangrijk wanneer je de hond op deze wijze droogt zodat je niet per ongeluk je hond verbrand:

  • Gebruik de laagste stand op de föhn
  • Houd het mondstuk van de föhn een paar centimeter verwijderd van de vacht
  • Houd het mondstuk constant in beweging om te voorkomen dat de warmte zich op een plek van de hond concentreert
  • Tijdens het drogen borstel je de vacht om klitten te voorkomen

Om je hond kennis te laten maken met de föhn bouw je dit geleidelijk op zodat hij kan wennen aan het geluid en het gevoel van de lucht. Houd er rekening mee dat sommige honden het gebruik van een föhn nooit willen accepteren en ten aller tijden het gevecht zullen aangaan om de föhn te vermijden. Kies in dat geval een andere methode om de hond te drogen, wassen moet ontspannend zijn voor hond & eigenaar.

Drogen met een waterblazer

Een waterblazer is een speciale föhn om water snel uit de (dikke) vacht te blazen. Trimmers gebruiken waterblazers in de salon om de hond te drogen. Het is snel, efficiënt en minder belastend voor de hond omdat (een goede) waterblazer minder lawaai maakt.

Een waterblazer heeft een compactere luchtstroom dan een gewone föhn en veel meer blaaskracht. Vooral bij langharige en compacte vachten is dit nodig om het overtollige water uit de vacht te blazen. Door de krachtige luchtstroom worden de haren van de vacht echt uiteen geblazen en borstelen tijdens het blazen is dan ook nauwelijks nodig. Waterblazers heb je met alleen koude lucht en met warme lucht. De versie met alleen koude lucht is vooral bedoeld om overtollig water en vuil te verwijderen, de versie met warme lucht droogt de hond ook volledig.

De waterblazer is niet alleen geschikt voor na het wassen, maar ook zeer geschikt om vuiligheid uit lange en dikke vachten te blazen als de hond na een wandeling of zwempartij vies is.

Een goede waterblazer kan je vinden vanaf ongeveer €150,-

Voorbeeld watreblazer

 

Ook voor de waterblazer geld dat honden moeten wennen aan het geluid en de luchtstroom. Een waterblazer heeft een (lange) slang aan een motor. Het geluid komt van de motor en de slang gaat naar de hond, hierdoor heeft de hond minder last van het geluid en zal die in de meeste gevallen sneller wennen.

Heb je een hond met een lange of dikke vacht dan loont het zich de moeite een waterblazer aan te schaffen.

Sneldrogende spray

Er bestaan speciale sprays die claimen dat de hond sneller droogt bij gebruik van deze spray. Ze werken door een (chemische) reactie water sneller af te stoten van de vacht. Niet alle gebruikers zijn enthousiast en sommigen geven aan dat ze geen of nauwelijks effect bemerken. Wij raden het gebruik van dit soort sprays af, met name omdat deze sprays werken op basis van ingrediënten die wij liever niet op onze huisdieren aanbrengen.

Verfrissen zonder water

Soms kan je hond wel opgefrist worden maar is wassen niet nodig. Hiervoor hebben wij handige sprays. Deze sprays frissen de vacht op, geven een aangename geur en helpen nare beestjes op afstand houden. Handig wanneer het te koud is voor een bad of voor tussen wasbeurten door. Deze sprays zijn ook te gebruiken in huis, de hondenmand of in de auto. 
Al onze sprays zijn 100% natuurlijk en verzwaren de vacht niet.

 

Welke methode is nu het beste voor mijn hond?

Welke methode voor jou hond het beste is hangt af van een aantal factoren waaronder de lengte en dikte van de vacht en ook de weersomstandigheden. Hoe korter de vacht, hoe sneller de vacht droog is. Hoe langer/dikker de vacht hoe meer droogtijd nodig is. Belangrijk is in ieder geval de hond zo snel als mogelijk droog te krijgen. Wij adviseren daarom kortharige rassen te drogen met een honden handdoek en langharige honden of honden met een dikke (onder)vacht te drogen met een waterblazer.

Honden met een gevoelige huid die snel reageren op externe allergenen (gras/pollen) kunnen baat hebben wij een waterblazer. Niet alleen om te drogen, maar ook om tussendoor na een wandeling de allergenen uit de vacht te blazen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

De waardering van washbar-benelux.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.7/10 gebaseerd op 240 reviews.