HELP mijn hond verliest extreem veel haar!

extreme rui

Het najaar is weer aangebroken en dat betekend dat onze honden hun zomervacht gaan wisselen voor de wintervacht. En tijdens deze wisseling ervaren wij baasjes de soms enorme bult haarverlies als storend. De uitgevallen haren houden immers geen enkele rekening met ons poetsschema of nieuwe kleding. In dit blog delen wij tips en trics hoe jij deze periode zo aangenaam mogelijk kan maken, voor je hond en voor jezelf!

Wisselperiode hondenvacht

Als eerste even wat theorie over de vachtwisseling. Dit natuurlijke proces ontstaat doordat het buiten kouder wordt en de dagen korter zijn. Wanneer je hond in deze periode (veel) meer haar verliest is dat dus volkomen normaal. Omdat honden tegenwoordig veel meer binnen leven kan dit proces ook verstoord zijn, hierdoor kunnen honden ook buiten de standaard rui periode veel haren verliezen.

Oorzaken extreem haarverlies

het is belangrijk de vacht en huid in goede balans te houden zodat de rui periode maximaal 2x per jaar voorkomt (zomer naar wintervacht en vis versa). Heeft jou hond vaker of doorlopend veel haaruitval dan kan je het beste op zoek gaan naar de oorzaak. Deze kunnen divers zijn:

  • vlooien of andere parasitaire aandoeningen zoals schimmel / mijten
  • (bacteriële) huidinfecties
  • allergie
  • verkeerde voeding
  • verminderde haargroei door verkeerd trimmen of wassen
  • ouderdom
  • genetische afwijkingen
  • hormoonstoornissen
  • stress

verstoorde rui herstellen

Bij de theorie gaven we al aan waardoor honden meer rui periodes kunnen krijgen, in extreme gevallen zelfs het hele jaar door. Gelukkig zijn er een paar tips & trics die je kan toepassen om de rui periode te herstellen, als eerste:

  • stoppen met (teveel) borstelen

Veel mensen gaan de hond borstelen als deze (teveel) haar verliest. Klinkt logisch maar dit werkt averechts. Door de stimulatie zal je losse haren zeker eruit kammen, maar de haartjes die nog half vast zitten komen los te zitten. Deze vindt je 2-3 dagen later weer op de hond, je bankstel en je kleding. Dus, hopa, nog meer borstelen……

Beter kan je de hond afnemen met een vochtige zeem om de loszittende haren te verwijderen.

Wil je direct een goede start maken? Om zoveel mogelijk losse haren te verwijderen kan je de hond wassen. Gebruik hiervoor altijd een kwalitatief goede shampoo, bijvoorbeeld WashBar original zeep.

WashBar original zeep naakt

Laat de zeep 3-5 minuten intrekken (een lik (honden)pindakaas aan de badrand doet wonderen om de hond op zijn gemak deze minuten door te komen. De zeep trekt in de haren waardoor deze verzwaard worden. Zodra je de vacht goed uitspoelt zullen alle losse en half losse haren vanzelf in de afvoer verdwijnen.

Drogen van de hond

Nu de hond de meeste losse haren kwijt is moeten wij de hond drogen. Ook hier is de boodschap, zo min mogelijk stimulatie. De allerbeste wijze is drogen met een waterblazer als je deze hebt. Eventuele haren die nog los of half vast zitten worden door de waterblazer uit de vacht geblazen.  Niet iedereen heeft een waterblazer in huis. Een föhn vinden wij wat minder geschikt. Als eerste heeft deze te weinig krachtige luchtstroom maar nog meer, de motor zit in de föhn en de meeste honden zal het lawaai afschrikken. Is je hond een föhn gewend dan kan het zeker met de föhn, maar ook hier , geen verdere stimulatie dus niet föhnen EN borstelen. Vanzelfsprekend zetten we de föhn niet te warm.

Heb je alleen handdoeken? Ook geen probleem. Pak de zachtste handdoek die je hebt, of gebruik een speciale sport of honden handdoek (deze zijn identiek, alleen betaal je voor de sportversie vaak net wat minder). Dep de hond droog, niet wrijven! Afhankelijk van de vacht kan je best 2 handdoeken nodig hebben.

Zodra de hond droog is kan je eventueel de vacht voeden door gebruik te maken van een vachtspray, bijvoorbeeld de WashBar Lavendel, Fresh of citrusspray.

Herhaal deze stappen 3 weken lang 1x in de week zonder de hond tussendoor te borstelen (eventueel afzemen kan wel). Als het je lukt om van de borstel af te blijven zal de hond in 3 weken terug in zijn normale rui patroon komen.

10.75

Op voorraad

Uitverkocht
18.00

Let op: uitverkocht. Leverdatum nog onbekend

18.00

Op voorraad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

De waardering van washbar-benelux.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.7/10 gebaseerd op 240 reviews.