Ziekte van Lyme bij honden

Borrelia teek blog

Ziekte van Lyme bij de hond

De maand mei is het Lyme awareness maand. Een mooie gelegenheid om meer informatie te delen over deze vervelende ziekte en hoe we deze kunnen voorkomen.

Wat is de ziekte van Lyme? Kan mijn hond deze ziekte ook krijgen?

Voor mens & dier is de ziekte van Lyme een ernstige aandoening, veroorzaakt door een beet van een met de Borrelia bacterie besmette teek. Bij zeer vroege ontdekking kan de ziekte behandeld worden en is de prognose goed. Helaas wordt de ziekte vaak pas in een laat stadium ontdekt en is behandeling lastig en kan zelfs tot blijvende invaliditeit leiden. Teken preventie is dan ook de belangrijkste maatregel om deze ziekte te voorkomen.

Teken in Nederland

Ook in Nederland komen besmette teken voor en onderzoek naar de teken populatie en de met Borrelia bacterie besmette teken gaat continue door. Zo weten wij nu dat op de Hoge Veluwe, rondom Ede en in zuid Limburg de hoogste concentratie besmette teken voorkomen. De meeste teken vind je in gebieden met bos, heide en duimen. Over heel Nederland wordt bijgehouden (geregistreerde gevallen) hoe het met de teken populatie staat en ook wanneer een erythema migran optreed (Rode of roodblauwe vlek die groter wordt). Je kan dit zelf eenvoudig controleren op de tekenradar

In heel Nederland zijn teken gevonden die de Borrelia bacterie met zich meedragen.

erythema migrans

De erythema migrans is de medische benaming van de rood/blauwe vlek/kring die ontstaat na een tekenbeet. Deze erythema migran treed vrijwel alleen op bij mensen waardoor deze eerste waarschuwing voor besmetting bij dieren niet van toepassing is. 

Erythema Migrans

Ben je zelf door een teek gebeten en ontwikkel je een vlek/kring zoals hierboven neem dan direct contact op met je huisarts. Een zal een (zware) antibiotica krijgen om de ziekte van Lyme direct aan te pakken. Wanneer men snel begint met behandelen is de prognose meestal goed.

Herkenning Lyme bij dieren

Bij honden zijn de eerste symptomen van Lyme vaan beperkt tot gewrichten (artritis), lusteloosheid, verlies van eetlust en gezwollen lymfeklieren. De hond kan kreupel zijn, uitingen geven van ernstige pijn en soms zijn de gewrichten warm en/of gezwollen. Wanneer de ziekte ernstiger verloop zijn er vaak klachten aan het hart, de nieren en de hersenen. In uitzonderlijke gevallen kan de hond overlijden door ziekte van Lyme.

Diagnose Ziekte van Lyme bij dieren

De ziekte van Lyme is lastig te diagnosteren omdat de symptomen passen bij een groot aantal, vaak meer voor de hand liggende, aandoeningen. Het is daarom belangrijk je dierenarts een zo goed mogelijk beeld te geven als je Lyme vermoed en waarom. De dierenarts zal een uitgebreid klinisch onderzoek doen en eventueel een bloedonderzoek. Het bloedonderzoek geeft echter niet altijd een volledig beeld, de test kan negatief zijn en toch in een beginstadium van besmetting zitten. Om die reden moet het bloedonderzoek vaak herhaald worden omdat de besmetting pas na een tijdje zichtbaar is in het bloed.

Om andere oorzaken uit te sluiten kan een dierenarts Röntgenfoto’s maken.

Behandeling ziekte van Lyme

Net zoals bij mensen is de behandeling voor honden ook met antibiotica. Het middel van eerste keus is vaak Doxycycline. In de meeste gevallen reageert het dier binnen enkele dagen positief op de behandeling. Stop nooit met de antibiotica voordat de kuur is afgelopen, ook als je dier geen symptomen meer vertoond. De antibioticakuur moet in zijn geheel worden afgemaakt. 
Wanneer de ziekte van Lyme niet tijdig wordt opgemerkt wordt de ziekte vaak chronisch en kan ernstige nier schade veroorzaken.

Preventie hoog risico gebieden.

Goede preventie en een oplettende baas kan veel leed besparen. Wanneer je met je hond gaat wandelen in gebieden waar veel teken voorkomen loop je de grootste kans op infectie op. Gebieden waar veel teken zitten zijn bos, heide en de duinen. Hoe zuidelijker het gebied (Frankrijk, Spanje) hoe meer ziektes de teken bij hun dragen. Bescherm je hond en jezelf daarom zeker extra wanneer je naar deze gebieden reist. Voor meer informatie over tekenziektes kan je terecht op stichting tekenbeet ziekten.

Voorkomen is beter dan genezen

De belangrijkste tip om (ernstige)ziektes van een tekenbeet te voorkomen is oplettendheid. Ben je bewust als je in gebieden wandelt waar teken actief zijn en controleer je dieren EN jezelf altijd na een wandeling. Voor de meeste ziekte geld dat de teek 24 uur bloed moet zuigen om een ziekte over te brengen, dit geld sowieso voor de Borellia bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt bij mens en dier. 

Zie je na een wandeling een teek verwijder deze dan direct! Gebruik hiervoor een tekentang en ontsmet de beet NADAT de teek verwijderd is. Wanneer een teek binnen 24 uur verwijderd wordt is de kans op besmetting gering. 

WashBar teken preventie 

Je kan je hond (en jezelf) onaantrekkelijk maken voor de teek om de kans te verkleinen dat de hond gebeten wordt. Wij adviseren de WashBar vacht- olie wekelijks aan te brengen. Deze vacht- olie bestaat uit een mix van etherische oliën waarvan bekend is dat deze teken afweren. Ga je wandelen in een hoog risico gebied dan adviseren wij 1 van de WashBar spray’s erbij te gebruiken direct voor de wandeling. Deze spray’s, verkrijgbaar in de geuren Minty woodland Fresh, Lavendel & teunisbloem en Citrus manuka versterken de vacht- olie en zorgen kortdurend voor een schild van geuren om je hond heen waarvan bekend is dat deze teken afweren. Alle spray’s zijn daarnaast ook voor uzelf te gebruiken en laten geen vieze film laag achter op uw huid. Bijkomend voordeel is dat muggen door deze spray ook liever op afstand blijven.

De producten van WashBar zijn 100 % natuurlijk zonder adaptieve en werken op het principe van afweren. Chemische middelen zoals een pipet of pil welke na inname 3 maanden werkzaam is werken op basis van pesticide. De middelen bevatten ingrediënten die de teek (en vlo) dood zodra deze bloed drinkt bij hun host (jouw hond). Het voorkomt niet dat de hond gebeten wordt. Daarnaast gebruiken deze middelen jouw hondje als transportbaan voor het “gif”, iets wat wij liever niet doen.

Er bestaan ook banden met chemische ingrediënten, deze hebben naast het transport van chemicaliën door jou hond (via de huid in de onderhuidse vetlaag/en/of bloedbaan) soms wel een afwerende werking.

WashBar vacht- olie

Chemische of natuurlijke behandeling?

Laten wij vooropstellen dat elk individu zijn of haar eigen keuze maakt welk soort preventie past bij hun. Wij vinden het vooral belangrijk de juiste voorlichting te geven zodat je de keuze bewust maakt.

Natuurlijke middelen kunnen zeer goed helpen bij de preventie tegen (ernstige ziektes veroorzaakt door) teken. Je maakt je hond zo onaantrekkelijk mogelijk tijdens de wandeling en je controleert je honden na elke wandeling. Hiermee is de kans op (ernstige) ziektes verwaarloosbaar.
Wel vraagt natuurlijke bescherming aandacht van de baas. Anders dan veel chemische middelen  breng je natuurlijke middelen veel vaker aan (wekelijks tot dagelijks), en dat vergt natuurlijk de continue aandacht van de eigenaar. 

Bij chemische behandeling volstaat vaan 1x in de 6 weken tot zelfs 1 x in de 3 maanden behandelen. De afweging welke behandeling het beste past bij jou situatie kunnen wij niet maken. Wel de bewustwording dat bij het “gemak” van chemische behandeling een aantal risico’s kleven.

  • Je gebruikt je dier als transportbaan voor het gif wat de vlo of taak moet doden
  • De organen van je huisdier worden hiermee belast
  • Er zijn meerdere gevallen bekend waar dieren (ernstige) bijwerkingen kregen door chemische bestrijdingsmiddelen
  • Er zijn honden overleden door het gebruik van chemische middelen.

Met deze informatie kunt u zelf een keuze maken welke preventie bij u past. Want preventie voor het oplopen van de Ziekte van Lyme is belangrijk! 

Kiest u voor natuurlijke behandeling, zorg dan altijd voor het tijdig toedienen om je hond zo onaantrekkelijk mogelijk te houden. 

Wil jij jou hondje behandelen met WashBar producten, je vindt alle verkooppunten hier 

 

WashBar compositie

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

De waardering van washbar-benelux.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.7/10 gebaseerd op 240 reviews.