WashBar natuurlijke dierenverzorging van ver weg (nieuw Zeeland) – maar waarom van zo ver?

washbar parabenen

Hoe kies ik bewust als consument?

WashBar natuurlijke dierenverzorging bestaat uit een range van producten welke bestaan uit de allerbeste natuurlijke ingrediënten. Zoveel als mogelijk werken wij met natuurlijke of ecologische telers, zoals de lavendel in onze producten. Deze komen van een ecologische lavendelteler die geen chemicaliën gebruikt tijdens de teelt. Natuurlijke ingrediënten welke geteeld worden met gebruik van chemicaliën (bijvoorbeeld voor het bestrijden van ongedierte die gewassen aantasten) bevatten altijd residu van deze chemicaliën, al zijn deze soms microscopisch klein! Toch zijn juiste deze geringe hoeveelheden onwenselijk, zeker gevoelige dieren kunnen hierop reageren.

Klanten komen bij ons uit als ze op zoek gaan naar natuurlijke alternatieven voor vlooien en tekenbestrijding, of wanneer hun dier huid of vachtproblemen heeft. Naast WashBar zijn er nog vele aanbieders van “natuurlijke” verzorging en/of vlooien en teken bestrijding. En dan begint de uitdaging voor de consument….

Want de wetgeving binnen de EU is hierover niet duidelijk en laat veel ruimte voor niet 100% natuurlijke ingrediënten, zolang ze maar van natuurlijke oorsprong zijn. Een goed artikel hierover vindt je hier: https://www.hoogenhaak.nl/nl/insights/6694

Toen ik 4 jaar geleden op zoek ging naar ECHT natuurlijke producten voor de dierenverzorging liep ik hier ook tegenaan, want natuurlijk had ik ook niet bedacht om de producten van zo ver te gaan halen, we willen de planeet immers goed behandelen en onnodige transporten vermijden. Ik ben na een zoektocht van ongeveer 8 maanden tot de conclusie gekomen dat ECHT 100% natuurlijke verzorging gewoon niet dichtbij beschikbaar was.

China – namaak & dropshipping

Als ondernemer probeer ik altijd uit te gaan van onze eigen kracht. Andere producten in een kwaad daglicht stellen hoort hier dus niet bij. Toch wil ik wel een algemene waarschuwing afgeven zodat de consument een bewuste keuze op basis van eerlijke informatie kan maken.

Ecologisch, natuurlijk, vegan, lokaal geproduceerd…..

Het zijn stuk voor stuk hele goede verkoopargumenten waar ondernemers graag gebruik van maken (ja wij ook!) want deze termen zijn hot! De meeste mensen zijn steeds bewuster en zoeken producten die hierbij passen. Helaas zijn niet alle ondernemers helemaal eerlijk over hun producten en dat blijft helaas niet bij het opzoeken van de grijze gebieden in wetgeving zoals hierboven vermeld.

Wij houden vanzelfsprekend de markt in de gaten en zien gelukkig best goede producten maar ook een aantal zeer dubieuze producten. Wij gaan deze producten niet benoemen maar willen jullie wel onderwijzen hoe je een goed product kiest, ongeacht op welk merk jouw keuze dan valt!

Ingrediënten

Controleer ALTIJD de ingrediëntenlijst van de producten. Soms zijn de benamingen lastig thuis te brengen (of uit te spreken), check daarom de ingrediënten op de INCI (International Nomenclature of Cosmetic Ingredients). Op deze site check je eenvoudig de ingrediënten, wat de toepassing is en of er bekende allergieën zijn op deze ingrediënten.

WashBar website stack with logo(r)

Controleer het merk!

Elk gerenommeerd merk heeft een eigen website waar in de meeste gevallen ook distribiteurs per land/regio vermeld staan. Op de website van het werk vindt je vaak ook nog (extra) informatie over de producten.
De herkomst van WashBar is Nieuw Zeeland, en de website van WashBar Nieuw Zeeland vindt je hier.

Op de website van WashBar staat ook informatie over de filosofie van WashBar en de prijzen die WashBar al heeft gewonnen https://washbar.com/about-washbar/

Oorsprong bedrijf

Check altijd het bedrijf waar je producten wilt kopen. Steeds meer bedrijven maken gebruik van dropshipping (nadat u de aankoop op een website heeft gedaan wordt de order doorgestuurd naar de leverancier die het vervolgens rechtstreeks aan u verzend).  Dropshipping is een legaal en prima business model wat gecreëerd is om onnodige verplaatsingen en opslag overbodig te maken, vaak bij grote producten zoals meubels. Steeds meer (jonge) ondernemers passen dit model (in mijn ogen zeer onethisch) toe door een order op een Nederlandse (of ander EU land) rechtstreeks aan een leverancier in China door te sturen die het vervolgens aan u levert.

U herkend deze bedrijven aan omschrijvingen zoals: Wij besparen op transport en opslagkosten, wordt pas geproduceerd na aankoop waardoor de levertermijn 10-14 dagen is, 2+1 aanbiedingen. Heel vaak hebben deze bedrijven ook hun KvK, BTW en adres gegevens niet op de website staan, of op aanvraag! Dit is wettelijk niet toegestaan maar deze bedrijven blijven liever onvindbaar.

identiteit

China

Al vele tientallen jaren is bekend dat China producten massaal namaakt en op de markt brengt. Deze producten zijn ook vaak te vinden op ali express. Wat veel consumenten echter niet weten is dat er ook een groothandel van ali express bestaat voor bedrijven om groot in te kopen. Voor veel producten is dit ook geen enkel probleem maar voor producten waar certificeringen voor gelden (elektronica en kinderspeelgoed bv) is het oppassen. Veel van deze Chinese producenten beschikken niet over de juiste papieren , een bedrijf kan deze producten dan ook niet inkopen en verkopen op die manier omdat wij gelukkig strenge douane eisen hebben waar deze papieren worden gecontroleerd. Bestel je echter via een dropship website dan is jouw pakketje van China naar Nederland een consumenten zending, en deze worden niet 100% gecontroleerd.

Dierenverzorgingsproducten kunnen veel ingrediënten bevatten die niet 100% natuurlijk zijn maar waarbij je het product wel als natuurlijk mag verkopen. In het begin van dit blog heb je dit al kunnen lezen. Daarnaast is het bekend dat de Chinese producenten de wetgeving (zeker die binnen de EU) niet zo nauw nemen. Een 100% natuurlijk product uit China is daarom zeer lastig te controleren op basis van de ingrediënten lijst. Daar komt nog eens bij dat veel van deze producenten hun producten aanbieden voor zogenoemde private labeling. Dit houd in dat een (Nederlands) bedrijf hun (blanco) product kan bestellen voorzien van het logo van het Nederlandse bedrijf.

Transparantie:

Een gerenommeerd merk/bedrijf is transparant over hun producten. Vanzelfsprekend geven wij ook niet de exacte samenstelling van onze producten prijs (verhoudingen, productieproces) maar transparantie over de ingrediënten is noodzakelijk. Helaas is er geen wetgeving die afdwingt dat ALLE ingrediënten benoemd worden (afhankelijk van welk ingrediënt en welke hoeveelheid, check INCI). WashBar heeft ALLE ingrediënten die gebruikt worden vermeld op de producten.

 

Voor jullie als consument is het erg lastig om de herkomst, en daarmee validiteit van de ingrediënten te controleren.  Wij hopen met dit blog de juiste informatie te delen zodat jullie een bewuste keuze kunnen maken. Feedback is altijd welkom en vanzelfsprekend zij wij bereikbaar voor vragen.

Chemicals

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

De waardering van washbar-benelux.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.7/10 gebaseerd op 250 reviews.